Boeken & Kunst

Een beetje schaker bezit schaakboekjes. Alhoewel..... bij de SV Koudekerke zijn er - denk ik - ook wel wat leden die (nog) nooit een schaakboekje hebben bekeken. Deze kennen slechts wat theorie uit kun eigen praktijk. Zij volgen zo goed mogelijk de "gouden" beginregel van het spelletje: goed je pionnen en stukken ontwikkelen, letten op het centrum, letten op de (relatieve) waarde van de stukken, enz.....  Het mag gezegd worden, dat sommigen daar aardig mee uit de voeten kunnen en een eind mee komen. En dat is maar goed ook! Daarmee blijft het schaken toch een denksport voor iedereen. Bovendien, ook degenen (van onze club) die wl eens in de boekjes kijken blijven slechts gewone schakers en absoluut verslaanbaar!
De boekjes - die gelezen worden - zijn bovendien meestal openingstheorieboekjes. Degenen, die daar regelmatig in neuzen, hebben dus - als ze tenminste kunnen onthouden wat er allemaal gelezen wordt - een voordeeltje. Tenminste...... zo lang als de opening lang is n vaak ook alleen maar als de tegenstander doet wat in het boekje stond!
Wat niet verkeerd zou zijn, is dat er k eens wat gelezen zou worden over het eindspel! Het is soms om tranen van in de ogen te krijgen als je ziet, hoe fouten gemaakt worden in de eindfase van partijen, of hoe moeizaam soms een mat bereikt wordt met een Koning en Toren in een eindspel.
Even terug naar de opening van de partij. Je begrijpt het al: het is o z veel belangrijker om te begrijpen welke strategie en tactiek er in een bepaalde opening zit, dan de opening an sich goed uit het hoofd te leren!
Toch is het de moeite waard om wl aandacht te besteden aan boeken. Daarom op deze pagina wat tips voor boeken (of ander schaakmateriaal), die specifiek voor onze clubleden van nut kunnen zijn. Ik vermijd zoveel mogelijk allerlei ingewikkeld, grootmeesterlijk materiaal en houd het simpel.

Schaken neemt in de kunst een belangrijke plaats in. Schaken en kunst horen een beetje bij elkaar. Misschien is schaken zelfs wel kunst! Daarover kun je van mening verschillen. Anderen zullen het (top)sport vinden.
In Parijs op Montmartre, waar ik onlangs was, kwam ik schaken op twee manieren tegen. Op de Place du Tertre, het bekende pleintje waar o.a. de portretschilder argeloze voorbijgangers strikken om te poseren, zag ik twee kunstenaars - die even geen klanten hadden - de tijd doden met een potje schaak. Ik heb nog heel even in de verleiding gestaan de kunstenaars uit te dagen met als inzet een gratis portret. Helaas ontbrak de tijd!
Een paar straatjes verder was het atelier van Martins de Barros, waarvan je de gallery ook op het internet kunt bekijkn. Deze is zr de moeite waard. Enkele van zijn werken betroffen ook de schaaksport. Ik heb ze hieronder afgebeeld.

Secrets of Opening surprises (oftewel SoS!)

Jeroen Bosch, een sterke Nederlandse schaker, schreef inmiddels twee erg leuke boeken over de openingstheorie. Waarom zijn deze zo leuk? Welnu, het gaat over openingen, die wij op de club ook vaak spelen, zoals Frans, Italiaans, Pirc, Spaans. Maar..... in het boek worden steeds nieuwtjes besproken! Daarmee kun je het traditionele zettenpatroon (dat in al die "oude" schaakboekjes van je te vinden was) eens een keetje doorbreken.
Voorbeelden:
- een Frans vleugelgambiet met b4!  (Suetin)
- Siciliaans met a3!
- Siciliaans met ...... Lh6 (Tiviakov)
- Spaans met 4...... Ld6 (Sokolov)
Teveel om op te noemen..... vl om zelf te ondekken!

Aardige bijkomstigheid is, dat je een zelf gespeelde partij met n van deze openingen kunt opsturen naar New in Chess. Je kunt er 250,- mee winnen.

Nieuw!!

Inmiddels is ook SOS 3 uit met weer een flink aantal favoriete openingsnieuwtjes van een selecte groep grootmeesters. ook dit boek is natuurlijk weer zr de moeite waard.
De SOS-boeken worden ondersteund door veel ondersteunende diagrammen, welke het geheel aantrekkelijk leesbaar maken.

Nadeel voor wellicht een aantal leden van onze club, is dat de boeken alle in het Engels zijn geschreven.

De boeken, ook dit derde deel, zijn te bestellen bij de Drukkery in Middelburg. Misschien kan Peter Bikker je er k wel aan helpen?

Ook aan dit derde deel is weer een prijsvraag vebonden.

Martins de Barros (kijk ook op www.martinsdebarros.com )

Zijn ze niet prachtig??